Het menselijk salesbrein – Hoe de mens koopbeslissingen maakt

In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe ontdekkingen gedaan over het menselijk salesbrein. Onderzoek naar de hersenen van een consument draagt bij aan een beter beeld over hoe consumenten koopbeslissingen maken. Het wordt steeds duidelijker dat de meeste beslissingen van de consument onbewust worden gemaakt, terwijl lang werd gedacht dat juist rationeel nadenken het belangrijkste factor in het beslissingsmakingsproces is. Maar hoe zit dit dan precies?

Veel mensen weten dat onze hersenen uit het linker en het rechter brein bestaan. Als aanvulling hierop bestaat volgens de organisatie Salesbrain het menselijk brein nog eens uit  drie onderdelen. Dit zijn:

  • Het nieuwe brein (om rationeel te denken)
  • Het midden brein (om keuzes op emotioneel gebied te overwegen)
  • Het reptielen brein (om keuzes te maken op basis van instinct)

In dit blog zal elk onderdeel apart worden toegelicht.

Het nieuwe brein:

 Dit is de buitenste laag van het menselijk brein. In dit gedeelte van onze hersenen wordt het rationele nadenken gedaan. Dus: wat vind ik van deze beslissing die ik nu maak? En waarom vind ik dit? Dit is ook één van de redenen waarom mensen homo sapiens worden genoemd. In het latijn betekent homo sapiens letterlijk ‘diegene die nadenken’. Op aarde is de mens namelijk het soort levende wezen dat het meeste nadenkt. Tot op het heden werd gedacht dat dit ook de plek in het brein was waar onze koopbeslissingen worden gemaakt, puur omdat de mens op dit gebied zich onderscheid van de rest van alle levende wezens op aarde. Toch blijkt dit volgens de organisatie Salesbrain niet zo te zijn. Het nieuwe brein heeft zeker invloed op het maken van een beslissing, maar is daarin niet leidend.

Het midden brein:

 Wanneer men een beslissing maakt denken we vaak eerst: wat vind ik van de beslissing die ik maak? Vervolgens denken we na over hoe we ons over deze beslissing voelen. Vanaf dit moment wordt het emotionele aspect dus een onderdeel van het beslissingsproces. Het emotionele aspect van het maken van een beslissing vindt plaats in het midden van het menselijk brein. Ook dit onderdeel van het brein blijkt volgens verschillende neurowetenschappers alleen van invloed te zijn op het maken van keuzes. Keuzes worden in het geheel dus niet gemaakt op emotionele basis.

Het reptielen brein:

 Dit onderdeel van het brein wordt ook vaak ‘het eerste brein’ of ‘het instinct brein’ genoemd. Het reptielenbrein is namelijk het gedeelte in de hersenen dat tijdens het ontstaan van de mens als eerste ontwikkeld werd. Uit recente neurowetenschappen blijkt het dat de mens het oudste gedeelte van de hersenen gebruikt om koopbeslissingen te maken. Het bijzondere hiervan is dat keuzes van de mens worden gemaakt op het niveau van een reptiel zoals een krokodil. Dit komt doordat de mens dit gedeelte van het brein deelt met alle reptielen, aangezien we hier van origine van afstammen. Mensen maken dus nog altijd beslissingen op basis van instinct, en niet op basis van rationaliteit of emotie!

 

We zijn erg benieuwd naar jouw mening. Laat een reactie achter en we komen zo snel mogelijk bij je terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *